Услови коришћења

НАРОДНИ ПОДУХВАТ

Logo Miroslavljavo jevandjelje

ПРАВНИ ОКВИР

Захваљујемо Вам се на показаном интересовању за наш рад.

Народни подухват Мирослављево јеванђеље у периоду од 1994-2020. године

Народни подухват Мирослављево јеванђеље покренули су, 1994. године, АИЗ Досије (приређивачи: Вељко Топаловић, Душан Мрђеновић и Бранислав Бркић) и САНУ (председник Дејан Медаковић, потпредседник Мирослав Пантић и секретар одељења за српски језик и књижевност Предраг Палавестра). Циљ је био осветљавање корена српске православне вере, културе и писмености.

Четири године касније, одштампан је први факсимил Мирослављевог јеванђеља у пуном колору. Примерци факсимила налазе се у српским манастирима и црквама широм света, највећим светским библиотекама и у библиотекама највећих светских универзитета.

Током 2006. и 2007. године, Бошко Савковић снимио је документарни серијал о историјату рукописа под називом У почетку беше реч. Истоимени филм добио је награде широм света.

Године 2016, Вељко Топаловић је уложио целокупну своју имовину у истраживања која су имала за циљ да отворе пут да Србија, а потом и остале православне земље, израде врхунске факсимиле највреднијих средњовековних православних рукописа. Придружили су му се Александар Поповић, стручњак за припрему за штампу, развојни тимови највећих светских произвођача штампарских машина и специјалних папира, бројни историчари уметности и слависти из целог света, Александар Ћеклић, књиговезац-рестауратор, блаженопочивши митрополит Амфилохије (Радовић), владика Атанасије (Јевтић), отац Доментијан (Радовић), српски уметници занатлије, Тврђава Голубачки град, Библиотека Московске Духовне Академије, Евгенија Стрига и удружење Бели Анђео из Москве, те бројна српска удружења и организације из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Аустрије…

Године 2020. направљен је први комплет који чине Златни факсимил Мирослављевог јеванђеља (најбоља штампа и најбољи повез на свету), пратеће књиге Божанска промисао и Божанско надахнуће (најбоље на свету) и пратећа опрема у изради Аристо Модерна (најбоља на свету).

У све наведено уложене су десетине хиљада радних сати (већином волонтерски) и велика финансијска средства (целокупна имовина већине учесника у подухвату). Све је урађено без динара помоћи надлежних институција или страних фондова.

Изложбе

Од 1998. године до данас одржано је више од 300 представљања Мирослављевог јеванђеља широм света (Света Гора, САД, Канада, Русија, ЕУ, Србија, Република Српска, Црна Гора, Јужноафричка република, Аустралија…). Уз помоћ пријатеља Подухвата, највреднији српски рукопис представљали су Радмило Мулић, Вељко Топаловић, Душан Мрђеновић, Бошко Савковић, Сузана Судар и Бранислав Бркић. Представљања су организована у најудаљенијим српским основним школама, српским богословијама, српским манастирима и црквама широм света, у великој сали САНУ, у Сава центру, на универзитетима широм света, дипломатским скуповима, у спортским халама… Стална поставка изложбе Мирослављево јеванђеље – Божанска инспирација налази се у Тврђави Голубачки град и до сада ју је видело више од 300.000 посетилаца. Покретну верзију изложбе Мирослављево јеванђеље – Божанско надахнуће финансирала је Народна банка Србије и она тренутно кружи по српским територијама. У припреми су гостовања широм ЕУ, у САД и Русији, када се за то стекну услови.

Располагање прикупљеним средствима

Током рада, схватили смо да млађи учесници у подухвату, највећи стручњаци на свету у својим областима, живе на граници егзистенције. Они се противе томе да јавно објављујемо незамисливу ситуацију у којој се налазе. Сви, који су на други начин сазнали за то, реаговали су исто као и ми – хајде да урадимо нешто да младим стручњацима омогућимо основне услове за рад на подухвату који је од кључног значаја за српски народ.
Удружење за проучавање, представљање и публиковање српских средњовековних рукописа МЈ ММФ прихватило је задатак да организује логистику за прикупљање и усмеравање прилога за Народни подухват Мирослављево јеванђеље. Прикупљене донације биће усмерене тамо где је најпотребније – да се младим стручњацима обезбеде основна егзистенцијална средства док раде на подухвату, у преводе и израду пратећих књига Златног факсимила Мирослављевог јеванђеља на енглеском и руском језику, обуку младих стручњака који ће наставити рад кад нас не буде, израду Златног факсимила Српског псалтира који се чува у Минхену и израду изложбе Лепота православља, која ће представити Божанско надахнуће средњовековних православних монаха и јединствену лепоту и симболику њихових уметничких дела.
Удружење ће помагати и подухват Библиотеке Српске Патријаршије у обимном и изузетно важном раду на изради пописа и описа наше рукописне баштине расуте по светским библиотекама и музејима, као и на изради дигиталне библиотеке.
Посебна пажња и део прикупљених средстава константно ће се усмеравати на одржавање покретних образовних изложби у школама, културним институцијама, библиотекама, галеријама и при манастирима у земљи и иностранству, у циљу упознавања што шире јавности са богатством и јединственом лепотом наше културне баштине. У току трајања изложби, Удружење ће самостално организовати и помагати радионице на којима ће се полазници упознати са тајнама средњовековних мајстора калиграфа, илуминатора, књиговезаца…

Подаци о Удружењу МЈ ММФ

Удружење МЈ ММФ је власник овог сајта, а техничку подршку обезбеђује Александар Поповић.
 
Подаци удружења су следећи:
Удружење за проучавање, публиковање и престављање српских средњовековних рукописа МЈ ММФ
Винодолска 36, 11030 Београд
Матични број: 28276966
ПИБ: 111337519
 
Председница Удружења је: Наташа Јаковљевић
 
Број динарског рачуна (Banca Intesa):
160-6000000831533-96
 
Број динарског рачуна (Ерсте Банка):
340-0000011023329-56
 
Број девизног рачуна:
ERSTE BANK a.d. Novi Sad
BROJ DEVIZNOG RACUNA- DRN:  1003936447
IBAN:  RS35340000001102332956
SWIFT: GIBARS22
 

Удружење ће, на крају сваке године, објављивати на сајту детаљан извештај о прикупљеним прилозима и како су средства усмерена.

Контролу начина на који се прикупљена средства распоређују вршиће Вељко Топаловић, покретач подухвата, и др Зоран Недељковић, управник Библиотеке Српске Патријаршије.

Ауторска права

Сви текстови, фотографије и видео материјали на овом сајту и са њим повезаним Садржајем на сајту www.miroslavljevojevandjelje.com  власништво су сарадника у подухвату и заштићени су Законом о ауторским правима.Слободно се могу користити у приватне сврхе, а за јавно објављивање потребна је писана сагласност аутора. Ником до сада захтев за јавно објављивање није одбијен. У израду документарног серијала и свих осталих материјала доступних на овом сајту и са њим повезаним Садржајем на сајту www.miroslavljevojevandjelje.com уложени су велики труд, средства и љубав аутора и молимо Вас да их испоштујете. Слободно нас мејлом обавестите уколико имате жељу за јавним објављивањем материјала и ми ћемо Вам проследити контакте аутора у најкраћем року.

Политика приватности

Приватни подаци приложника неће бити прослеђивани трећим лицима.

Мирослављево јеванђеље

Више о Мирослављевом јеванђељу, Златном факсимилу, реализованим и тренутним активностима Удружења, стручњацима који учествују у подухвату, као и цео документарни серијал можете видети на сајту www.miroslavljevojevandjelje.com.

УСЛОВИ КОРИШЋЕЊА САЈТА

Коришћењем овог веб сајта и са њим повезаног Садржаја на www.miroslavljevojevandjelje.com, прихватате ове Услове коришћења, као и правно обавезујући однос који се конституише између Вас као Корисника и Удружења за проучавање, публиковање и представљање српских средњовековних рукописа МЈ ММФ, које је власник ових веб сајтова. Прихватање ових Услова коришћења сматра се закључењем уговора на даљину у смислу Закона о заштити потрошача. Прихватањем ових Услова дајете свој безусловни и неопозиви пристанак да ћете се приликом коришћења услуге придржавати ових Услова коришћења.
Сви садржаји објављени на овом сајту и са њим повезаним Садржајем на сајту www.miroslavljevojevandjelje.com, су у искључивом власништву Удружења за проучавање, публиковање и представљање српских средњовековних рукописа МЈ ММФ и/или су у власништву његових повезаних лица, и/или су у власништву пословних партнера Удружења за проучавање, публиковање и представљање српских средњовековних рукописа МЈ ММФ, те се могу једино и искључиво користити за личну употребу и у некомерцијалне сврхе.
Није дозвољено умножавање, репродуковање, јавно приказивање или дистрибуирање Садржаја или било ког дела Садржаја са сајта и са њим повезаних страница или апликације на www.miroslavljevojevandjelje.com, без претходног писаног одобрења или писане сагласности Удружења за проучавање, публиковање и представљање српских средњовековних рукописа МЈ ММФ.
Садржај овог сајта и као и сви делови Садржаја на повезаном сајту www.miroslavljevojevandjelje.com, представљају заштићено ауторско право које припада Удружењу за проучавање, публиковање и представљање српских средњовековних рукописа МЈ ММФ, односно исти је у режиму заштићеног ауторског права трећих лица која су пренела право коришћења истих на Удружење за проучавање, публиковање и представљање српских средњовековних рукописа МЈ ММФ. Коришћењем Садржаја не стичете власништво на било ком делу Садржаја којем приступате.
Интелектуална својина, укључујући све заштићене знакове, лого знакове, текстове, податке, фотографије и/или графизме, као и целокупан Садржај доступан на овом и са њим повезаним сајтом www.miroslavljevojevandjelje.com, је у искључивом власништву Удружења за проучавање, публиковање и представљање српских средњовековних рукописа МЈ ММФ или је у власништву трећих лица која су пренела право коришћења истих на Удружење.
Непоштовање Услова коришћења, односно неовлашћено коришћење Садржаја укључујући али не ограничавајући се на умножавање, копирање, емитовање, чињење доступним на било који други начин, путем било ког медијума, представља повреду тих права сходно позитивним прописима важећим у Републици Србији те подлеже грађанској и кривичној одговорности.
На све спорне односе између уговорних страна који настану услед коришћења Услуге, примењиваће се право Републике Србије, а у случају евентуалног спора, уговара се надлежност суда у Београду. Удружење за проучавање, публиковање и представљање српских средњовековних рукописа МЈ ММФ задржава право да у било ком тренутку, без претходне најаве, измени ове Услове коришћења и неће бити одговорна ни за какве могуће последице произашле из промена Услова коришћења. Промене услова коришћења ступају на снагу у тренутку објављивања на сајту.

Обавезе посетилаца/корисника сајта
У циљу ефикасног, безбедног и неометаног коришћења садржаја који се налази на овом веб сајту и са њим повезаним Садржајем на сајту www.miroslavljevojevandjelje.com, није дозвољено:
а) објављивање, слање, размењивање и преношење садржаја које је у супротности са важећим прописима;
б) објављивање, слање, размењивање и преношење увредљивог, вулгарног, претећег, расистичког или шовинистичког садржаја, као и садржаја који на било на било који начин може да проузрокује штету било ком лицу;
ц) објављивање, слање, размењивање и преношење информација за које посетилац зна или претпоставља да су лажне или којима се повређују права других лица;
д) лажно представљање, односно представљање у име другог, правног или физичког лица;
ђ) манипулисање и злоупотреба идентификаторима да би се прикрило порекло садржаја који се објављује, шаље, размењује или преноси;
е) објављивање, размена и слање нежељеног садржаја корисника без њиховог пристанка или тражења, као што су промотивни материјали, рекламне поруке, спам поруке, ланчана писма, промотивни и рекламни материјали који садрже лажне информације, наводе или тврдње које могу заварати кориснике;
ж) објављивање, слање, размењивање и преношење садржаја с вирусима или сличним штетним фајловима или програмима;
з) прикупљање, чување и објављивање личних података других посетилаца сајта и/или апликације.
Задржавамо право да уклонимо садржај који сматрамо непримереним или који није у складу са Условима коришћења. Корисници преузимају одговорност за сваку штету која настане као последица њихових активности.

ДОНИРАЊЕ
Приложници (Донатори)
Приложник (Донатор) је лице односно лица, физичка или правна, страна или домаћа, која желе да финансијски помогну рад Удружења за проучавање, публиковање и представљање српских средњовековних рукописа МЈ ММФ, не очекујући икакву противуслугу или материјалну добит.
Приложници ће упућивати финансијску помоћ преко банкарских платформи интегрисаних у овај сајт. Удружење МЈ ММФ неће имати увид у податке са банкарских картица.
Удружење се обавезује да сва прикупљена средства усмери у преводе пратећих књига Златног факсимила Мирослављевог јеванђеља на енглески и српски језик, помоћ младим стручњацима, обуку младих стручњака који ће наставити рад Удружења у будућности, представљања Мирослављевог јеванђеља путем едукативних изложби (посебно у школама и културним и црквеним институцијама) и јавних сервиса у земљи и иностранству, израду Златног факсимила Српског псалтира који се чува у Минхену, израду изложбе Лепота православља, која ће представити највредније и најлепше предмете које су направили средњовековни православни монаси. Удружење се обавезује и да део средстава усмери у подухват Библиотеке Српске Патријаршије у обимном и изузетно важном раду на изради пописа наше рукописне баштине расуте по светским библиотекама и музејима, као и изради дигиталне библиотеке.
Удружење МЈ ММФ ће на крају сваке календарске године јавно објављивати на сајту детаљан извештај о прикупљеним средствима (умањеним за банкарске провизије) и како су иста распоређена. Контролу усмеравања средстава вршиће Вељко Топаловић, покретач подухвата и један од приређивача Златног факсимила Мирослављевог јеванђеља и др Зоран Недељковић, управник Библиотеке Српске Патријаршије.
Удружење МЈ ММФ ће на овом сајту и у будућим издањима пратећих књига навести имена свих приложника који за то дају своју сагласност.

Услови донирања
https://miroslavgospel.com је веб презентација која послује у складу са Законом о електронској трговини и свим осталим важећим законима и прописима у Републици Србији.
Све трансакције на нашем сајту обрачунавају се у динарима (РСД).
Удружење за проучавање, публиковање и представљање српских средњовековних рукописа МЈ ММФ није у систему ПДВ-а.
Детаљни услови донације наведени су у следећем тексту. Молимо Вас да се упознате са њима пре него што дате прилог.

Приликом донирања потребно је да испратите следеће кораке:
1. Унос података ради евидентирања донатора
2. Унос износа донације
3. Финални преглед података
4. Преглед и потврда донације-плаћање

1. Приликом попуњавања формулара за донацију потребно је да унесете своје личне податке и имејл адресу. Регистрација се обавља само једном а сваки следећи пут кад посетите сајт, систем ће вас аутоматски препознати по унетој имејл адреси и ажурирати ваше остале податке.
2. У поље за износ донације потребно је да унесете износ који желите да приложите и да одаберете валуту. Све трансакције на нашем сајту обрачунавају се у динарима (РСД). Уколико сте изабрали другу валуту, вредност трансакције ће бити конвертована у РСД по важећем средњем курсу Народне Банке Србије.
Минималан износ донације је 200,00 РСД.
3. Пре него што потврдите трансакцију, можете још једном проверити све детаље: износ донације, податке о донатору.
4. На сајту су подржани следећи начини плаћања:

Донације путем платне картице (онлајн плаћање)
Уколико поседујете Виза, МастерКард (Visa, MasterCard) платну картицу одобрену од стране банке издаваоца за онлајн плаћање, изаберите овај начин плаћања. Након што потврдите трансакцију бићете преусмерени на сајт Банка Интеза Београд (Banca Intesa Beograd). На сајту банке вршите унос података са платне картице и обављате плаћање. Уколико је трансакција успешна, бићете врећени на наш сајт са обавештењем да је плаћање успешно обављено. У случају да плаћање није успело, бићете враћени на наш сајт са информацијом о неуспелом плаћању након чега можете да поновите плаћање или изаберете други начин плаћања.
Из сигурносних разлога, подаци о Вашој платној картици су видљиви само банци (Banca Intesa Beograd) као процесору картица. Сајт банке је заштићен и сигуран за овај начин плаћања.
Све трансакције на нашем сајту обрачунавају се у динарима (РСД).
Уколико сте изабрали другу валуту, вредност трансакције ће бити конвертована у РСД према важећем средњем курсу Народне Банке Србије. Уколико Ваша платна картица није повезана са динарским рачуном, износ трансакције у динарима биће конвертован у валуту Вашег рачуна према курсу Ваше банке, односно издаваоца платне картице. Због наведених конверзија могућа су извесна одступања од оригиналног износа трансакције.

Уплате путем ПејПал-а (PayPal-а) за донације из иностранства
Уколико поседујете ПејПал (PayPal) налог, изаберите овај начин плаћања. Након што потврдите донацију, бићете преусмерени на сајт ПејПал-а (PayPal) где вршите унос података о Вашем ПејПал (PayPal) налогу након чега потврђујете плаћање износа са Вашег налога.
Према важећим законским прописима – Закон о девизном пословању Републике Србије (Сл.Гласник РС, бр. 62/2006, 31/2012, 119/2012, 139/2014 и 30/2018) није дозвољено девизно плаћање између резидената, тако да је донирање путем ПејПал-а дозвољено само за донаторе који НИСУ резиденти Републике Србије. Уплаћена средства биће конвертована у динаре (РСД) и умањена за банкарске провизије и провизије фирми које посредују у електронском плаћању.

Донација уплатом на рачун
Донације можете уплатити и на рачуне Удружења:
– путем платног налога једнократно, или
– путем трајног налога, на донаторске рачуне Удружења

1) Динарски рачун Удружења у Банци Интеза (Banca Intesa Beograd), уз коришћење следећих података:
Прималац: Удружење за проучавање, публиковање и представљање српских средњовековних рукописа МЈ ММФ (скраћени назив: Удружење МЈ ММФ)

Сврха плаћања: Донација за Народни подухват Мирослављево јеванђеље

Број рачуна: 160-6000000831533-96

Шифра плаћања: 187

2) Динарски рачун Удружења у Ерсте банци (Erste Bank), уз коришћење следећих података:
Прималац: Удружење за проучавање, публиковање и представљање српских средњовековних рукописа МЈ ММФ (скраћени назив: Удружење МЈ ММФ)
Сврха плаћања: Донација за народни подухват Мирослављево јеванђеље
Broj računa: 340-0000011023329-56
Шифра плаћања: 187

3) Девизни рачун за донације из иностранства
Девизни рачун Удружења у Ерсте банци (Erste Bank) за донације из иностранства, за уплате у еврима (ЕУР), уз коришћење следећих података:
ERSTE BANK a.d. Novi Sad
Account Number (број девизног рачуна-ДРН): 1003936447
IBAN: RS35340000001102332956
SWIFT: GIBARS22
Name: Udruzenje MJ MMF
Street: Vinodolska 36
City, Country: BELGRADE, SERBIA
Уплаћена средства биће умањена за банкарске провизије те су могућа извесна одступања од оригиналног износа трансакције.
Заштита поверљивих података о трансакцији

Приликом уношења података о платној картици, поверљиве информације се преносе путем јавне мреже у заштићеној (криптованој) форми. Сигурност података приликом плаћања, гарантује процесор платних картица, Банка Интеза (Banca Intesa ad Beograd), па се тако комплетни процес наплате обавља на страницама Банке. Нити једног тренутка подаци о платној картици нису доступни нашем систему.

Рекламације
Рекламације за извршену уплату (донацију) су могуће у року од 30 дана, у следећим случајевима:
– Злоупотреба картице;
– погрешно унет износ (нула више и сл.)
У случају рекламације због неког од напред наведених разлога, исте се примају тако што се имејл са потвдом о извршеној трансакцији прослеђује на имејл Удружења: info@miroslavgospel.com и уз њега се прилаже скенирани захтев за поврат средстава у слободној форми уз навођење разлога. Потребноје да захтев садржи потпис власника картице и скенирану личну карту, као и контакт телефон. Подносилац захтева биће контактиран а средства враћена у року од десет (10) дана након успостављеног контакта. Средства се враћају на рачун који је везан за платну картицу којом је донација извршена.
Захтеви се могу слати и поштом на: Удружење за проучавање, публиковање и представљање српских средњовековних рукописа МЈ ММФ (скраћени назив: Удружење МЈ ММФ), Винодолска 36, 11000 Београд, и потребно је да садрже све елементе као и захтеви послати имејлом.

Повраћај средстава
У случају враћања средстава донатору који је предходно платио неком од платних картица, делимично или и целости, а без обзира на разлог враћања, Удружење МЈ ММФ је у обавези да повраћај изврши искључиво преко Visa, EC/MC и Maestro метода плаћања, што значи да ће банка на захтев Удружења обавити повраћај средстава на рачун корисника картице.

Изјава о конверзији
Све трансакције на нашем сајту обрачунавају се у динарима (РСД).
Ваша платна картица ће бити задужена за наведени износ у динарима (РСД). Уколико Ваша платна картица није повезана са динарским рачуном, износ трансакције у динарима биће конвертован у валуту Вашег рачуна према курсу Ваше банке, односно издаваоца платне картице. Због наведених конверзија могућа су извесна одступања од оригиналног износа трансакције.

Изјава о заштити приватности корисника
Удружење за проучавање, публиковање и представљање српских средњовековних рукописа МЈ ММФ се обавезује и гарантује чување и заштиту приватности података свих донатора путем овог сајтау складу са важећим одредбама прописа Републике Србије као и у складу са важећим одредбама директиве Европске уније.Удружење прикупља само неопходне податке о донаторима и податке неопходне за пословање и информисање корисника у складу са добрим пословним обичајима и у циљу пружања квалитетне услуге. Сви подаци о корисницима се чувају у складу са законом и доступни су само запосленима којима су подаци нужни за обављање посла. Сви запослени у Удружењу су одговорни за поштовање начела заштите приватности. Такође, Удружење МЈ ММФ се обавезује да не користи податке у друге сврхе, мимо овлашћења корисника. Корисник је у могућности да у сваком тренутку затражи да престане да прима информације и поруке од Удружења, а Удружење је дужно да поступи у складу са његовим захтевом.
Подаци о платној картици: Приликом заснивања претплатничког односа, обавезни сте да на страници за плаћање унесете податке о једној или више платних картица којима ће бити извршено плаћање Услуге. Услугу плаћања пружају овлашћене институције за електронско плаћање којима достављате ове податке на њиховим интернет страницама и које те податке чувају у складу са својим правилима приватности. Удружење нема приступ подацима о вашим платним картицама.

Комуникација са корисницима
Наша комуникација са посетиоцима сајта и донаторима се одвија путем електронске поште: info@miroslavgospel.com или преко обавештења која ћемо објављивати на нашем сајту.

Радно време
Онлине донације преко веб сајта: www.miroslavgospel.com могу се уплатити од 00-24ч, 7 дана у недељи. У случају техничких проблема или током захвата редовног одржавања, сајт може бити недоступан краћи временски период о чему ће корисници сајта бити благовремено обавештени.

Промена (ажурирање) података на сајту
Удружење за проучавање, публиковање и представљање српских средњовековних рукописа МЈ ММФ, задржава право да може у свако време, без претходне најаве, променити податке приказане на било којој страници сајта.

Важење и измене услова коришћења
Посетом или донацијом прихватате услове коришћења наведене у предходном тексту. У погледу донације се примењују услови који су били важећи на дан извршења донације. Удружење МЈ ММФ задржава право да без претходног обавештавања изврши измене и допуне Услова коришћења.

.

Scroll to Top