ПРИЛОГ 3.500 €

Златни факсимил биће уручен манастиру који одреди приложник

Златни издање Мирослављевог јеванђеља

Златни факсимил Мирослављевог јеванђеља је последњи резултат вишевековног труда српских монаха, војника, банкарских службеника, научника и издавача.

Направљено је 200 штампарских проба широм света (САД, Јапан, Јужна Кореја, Кина, Индија, Израел, Грчка, Србија, Аустрија, Италија, Немачка и Француска) у сарадњи са развојним тимовима водећих светских произвођача штампарских машина (Хајделберг, Роланд, Скодикс, Ем-Џи-Ај…) – како би се постигла верна репродукција осликавања на злату. Шпанска фабрика Лекта направила је специјални папир за Златно издање Мирослављевог јеванђеља, а штампа је урађена у аустријској штампарији Естерман.

Књиговесцу Александру Ћеклићу потребно је 15 радних дана за реконструкцију средњовековног повеза (сви табаци прошивени су канапима кроз даске, које су потом обложене кожом у коју је ручно утиснуто 300 репродукција печата оригинала, реконструисане су кожне плетенице и копче, као и заштитни метални украси оригинала).

Приложницима који желе да поклоне Златни факсимил српском манастиру, цркви или институцији културе у могућности смо да, до априла 2021. године, дамо као уздарје описани Златни факсимил.

Данијела и Ненад Лутовац даровали су Златни факсимил Пећкој Патријаршији, Високим Дечанима и Грачаници, као и Призренској богословији и српском универзитету на Косову и Метохији, пријатељи оца Доментијана даровали су Златни факсимил књиговезници Манастира Хиландар, владика Атанасије (Јевтић) даровао је примерак манастиру Тврдош, Виктор Лазић Музеју књига Адлигат…

Формат: 28.4 цм ширина, 41.8 цм висина;

Тежина: 7 кг

Издавачи: АИЗ Досије – Београд, Мирослав Евангелиум – Беч, Митрополија црногорско-приморска – Цетиње, Музеј књига Адлигат – Београд

Scroll to Top