ЛЕПОТА ПРАВОСЛАВЉА

МИСИЈА

Мирослављево јеванђеље је било уз Симеона Немању приликом оснивања манастира Хиландар, посматрало  је Саву Немањића кад је започео писање Законоправила, видело је масакр током Мајског преврата, са српском војском прешло је преко албанских планина, скривало се од немачких потрага закопано испод олтара Манастира Рача украј Дрине и у сефу Народне банке…

Комунисти су на светој књизи одмарали ноге, спречавали њено фотографисање и користили је за крађу више милиона марака из буџета.

Мирослављево јеванђеље

Када је највреднији и најлепши српски рукопис, коначно, срео посвећене људе, урадио је оно за шта је намењен – отворио је њихова срца и надахнуо их за чудесне подухвате. Уз домаћу забрану, стране санкције, са десетином потребног буџета, одштампали су факсимил на другом крају света – у Јоханесбургу. Најсиромашнији људи на земаљској кугли, црнци у Совету, први су га представили у својој цркви, а потом су факсимил откупиле највеће библиотеке и универзитети света, српски манастири и цркве. УНЕСКО је уврстио Мирослављево јеванђеље међу највредније документе у историји. Снимљен је, опет без динара помоћи државе, документарни серијал на просторима од Петрограда до Јоханесбурга и широм Европе, а документарни филм добио је награде на светским фестивалима. Српски уметници посветили су деценије рада да би израдили препис на пергаменту, вез са страницама рукописа, јединствену опрему за факсимил и друге уметничке предмете. Деца у радионицама уче цртање копирајући иницијале Мирослављевог јеванђеља. Безброј представљања јединственог српског рукописа одржано је широм света…

Изложба Божанско надахнуће

Покренуто је истраживање које је трагало за начином постизања савршене репродукције осликавања на злату, које је карактеристично за православне средњовековне рукописе. Изазов су прихватили развојни тимови водећих светских произвођача штампарских машина и произвођачи специјалних папира. Први факсимил на свету израђен технологијом која је освојена је Златни факсимил Мирослављевог јеванђеља. Српски историчари уметности, руски историчари литургије и амерички тим слависта с радошћу су дали своје прилоге тумачењу јединствене симболике ликовних украса Мирослављевог јеванђеља и литургијских недоумица. Сарадници из Русије организовали су претпремијерно представљање Златног факсимила у Москви. Изложба Божанско надахнуће – Мирослављево јеванђеље је у сталној поставци Тврђаве Голубачки град и видело ју је, до сада, око 350 000 посетилаца. Донирано је пет примерака манастирима на Косову и Метохији. Започети су припремни радови на изради факсимила Српског псалтира који се чува у Минхену, као и на изложби Лепота православља, која ће представити најлепше предмете из целог православног света.

Мирослављево јеванђеље - Три факсимила на изложби у Голубачкој тврђави

Наравно, опет се све то ради као народни подухват.

Срце тима који се бави осветљавањем величанствених корена српске православне вере, писмености, културе и државотворне свести – живи на ивици егзистенције и најугроженија је мањина у Србији. Невидљиви су за стране фондове, а надлежне српске институције, из необјашњивих разлога, саплићу њихов рад, рад који је на највишем светском нивоу.

Позивамо оне којима Мирослављево јеванђеље испуњава душу, оне који желе да доживе искуство у ком ће вишеструко надмашити своје реалне могућности, оне који схватају да смо без познавања корена  “сламка међу вихорове” – да саветима,  примедбама и радом помогну у подизању српске духовне задужбине и одгајању младих стручњака који ће наставити рад у будућности.

Подухват је отворен и отвореног срца прихватићемо све који желе да се придруже, а за све учеснике и приложнике припремили смо јединствена уздарја.

Scroll to Top